Reseguide Peking
1 Start
2 Om Peking
3 Innan du reser
4 Resan
5 Pekingguiden
6 Om oss
 » Hotell i Peking     » Restauranger i Peking     » Attraktioner i Peking     » Shopping i Peking     » Barer och klubbar i Peking    » Reseböcker till Peking
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om Peking
- Pekings stadsdelar
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i kinesiska
- Boka resa till Peking
- Reseguidens startsida
- Hotell i Peking
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Barer och klubbar
- Reseböcker & rese-tidningar

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

 

Om Peking

Peking är en kulturspäckad stad med många sevärdheter
Peking (eller Beijing) är Kinas kulturella centrum tillika nationens huvudstad. Totalt bor det hela 22 miljoner invånare i Peking inkluderat förorterna, varav cirka 19 miljoner invånare är bosatta i själva stadskärnan. Hela kommunen omfattar 16 801 kvadratkilometer, vilket gör Peking till en av Asiens största städer även till ytan.

Pekings klimat varierar betydligt mer i takt med att årstiderna kommer och går jämfört med vårt svenska. Somrarna blir mycket varma med temperaturer kring 40*c (dock har Peking inte den tropiska, fuktiga hettan som finns i exempelvis Thailand vilket gör att det inte känns fullt så varmt) medan vintrarna kan bli mycket kalla med många minusgrader och snö. Frågan är om inte klimatet är allra behagligast om man åker till Peking under våren eller tidig höst, då man varken behöver svettas eller frysa?

Peking ligger sju respektive sex timmar före Sverige beroende på om man åker på vintern eller sommaren. I Kina har man nämligen ingen sommartid. Något som är lite lustigt med tanke på landets massiva yta, är att hela Kina följer Pekings tidszon. Detta är givetvis smidigt för dig som vill göra utflykter eller resa vidare till exempelvis Shanghai eller någon annan storstad.

Historia

Peking har en lång och omväxlande historia där man gått från kringszon till kejsardöme under flera olika dynastier till kommunistiskt styre. Stadens existens kan följas så långt tillbaka som den västra Zhouddynastins tid på c:a 1000-talet f.Kr. Peking blev snabbt därefter huvudstad i staten Yan.

Grunden till nuvarande Pekings stadsplan lades emellertid först under Yuandynastin, alltså tiden då Kina var en del av det mongoliska riket. Efter Yuandynastin kom den kanske mer kända Mingdynastin. Under Mingdynastin flyttades faktiskt den norra stadsmuren och hela staden något sydligare. Därefter kom Qingdynastin under vilken Peking bestod av två städer åtskiljda av en stor mur. Norr om muren låg den s.k. inre staden, söder om muren låg den Södra eller Yttre staden. Den äldre stadsdelen kallades för Tatarstaden och bestod i sin tur av tre delar; den faktiska Tatarstaden, Kejsarstaden samt den Förbjudna Staden (som än idag är mycket välbevarad). I den förbjudna staden huserade kejsaren i det kejserliga palatset som idag är en av Pekings mest välbesökta sevärdheter.

År 1911 genomfördes en borgerlig revolution i staden vilken fick till konsekvens att kejsardömet avskaffades. Faktum är att huvudstaden under denna period flyttades till Nanjing. År 1949 erövrades Peking av "Folkets befrielsearmé" och Kina blev genom ett kommunistiskt övertagande Folkrepubliken Kina i oktober samma år. Makthavarna inklusive den välkända ledaren Mao Zedong flyttade därmed till huvudstaden Peking. Det är än idag denna kommunistiska regering som styr över Peking, eller Beijing som man också kallar staden för.

» Läs mer om Pekings historia på Wikipedia

Stadsdelar

Peking är närmast osannolikt stort och består av många stadsdelar och förorter. Det kan ta över en timme att ta sig mellan två stadsdelar, så det gäller att planera dagarna väl om man inte vill spendera merparten av dagen i en taxi.

Qianmen heter Pekings centrum kring den Förbjudna staden och Himmelska fridens torg. Ett trevligt område som emellertid ofta är helt fullt av både turister och kineser. Gott om butiker och små stånd, men tänk på att priserna inte sällan är högre här pga turistattraktionerna.

Sanlitun, tätt följt av Houhai, är Pekings mest framstående bar- och restaurangområde. Finns många trevliga delar att gå omkring i och även en hel del att både se och göra. Här finns det gott om restauranger, men en viss varning bör utfärdas för alla "turistfällor".

Wangfujing är Pekings största shoppinggata. Här finns gott om varuhus, specialistbutiker och välkända internationella varumärken så långt ögat kan se. Generellt sett är priserna inte så farliga om man är villig att pruta, men en naturlig följd av områdets popularitet blir givetvis att priserna inte sällan är högre än i vissa andra delar av Peking. Många lokalbor ser gatan som en "turistfälla", men vi tycker ändå att den är väl värd ett besök. 

Flera av Pekings mest populära attraktioner och sevärdheter ligger inte i själva stadskärnan. Sommarpalatset, Kinesiska Muren m.m. ligger en bit utanför staden och hit kan man åka förslagsvis med buss eller taxi. 

Kommunikationer

Kommunikationerna i Peking är, som i så många andra asiatiska storstäder, mycket goda. De främsta transportmedlen är tunnelbana, taxi och bussar. Eftersom Peking stora delar av året antingen är mycket varmt eller mycket kallt, och att staden därtill spänner över en närmast oändlig yta, tröttnar många snabbt på att försöka ta sig runt till fots.

Pekings tunnelbana är ett snabbt, billigt och effektivt sätt att ta sig runt. Nätet är ett av världens största och byggs löpande ut för att bli ännu större. Du köper biljetterna i biljettluckorna vid stationens ingång och det är inga stora problem om du bara pratar engelska. Framför allt under rusningstid är tunnelbanan guld värd eftersom Pekings trafik är ökänd för att vissa delar på dygnet stå i princip helt stilla.

Bortsett från tunnelbanan är nog taxi det bästa sättet att ta sig runt i staden. Taxibilarna, oftast av märket Citroën eller Volkswagen, håller god kvalitet och bortsett från att chaufförerna inte kan engelska (kom ihåg att skriva upp destinationen på kinesiska på en lapp!) finns det inget att klaga på. Färdpriserna är exceptionellt låga och man kan åka i en timme för några tior. Insistera på att taxametern ska på för annars blir du med stor sannolikhet lurad. Ett alternativ för dig som vill åka till många olika destinationer under en dag är att beställa en taxi för hela dagen som väntar på dig vid varje destination. En sådan bör man kunna få för mellan 100 och 300 kronor beroende på hur många timmar du ska vara ute, vilket får anses vara klart prisvärt. 

Pekings bussnät är även det väl utbyggt. En resa går oftast på en eller högst två svenska kronor, ibland något högre i en luftkonditionerad buss. Resorna tar emellertid lång tid p.g.a. trafiken och många bussar är bitvis helt överfyllda av passagerare. Men det är billigt och fungerar bra för kortare sträckor.

Pekings flygplats är fin och förhållandevis lätt att hitta på. Det finns gott om information, hjälp och tjänster på engelska och trots storleken känns det aldrig riktigt rörigt. Man kan åka taxi eller Airport Express-tåget med anslutande tunnelbana direkt från flygplatsen till centrala Peking. Airport Express är ett smart val under rusningstid, annars är taxi att rekommendera.  

Flygbiljetter

» Hittar du här

Hotell

» Hittar du här

Valuta

» Hittar du här

Språk

» Hittar du här

 

Letar du efter hotell i Peking?

Just nu är det väldigt bra priser på Hotels.com.

» Klicka här!


 

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2010 | Sitemap | Annonsera | Kontakta oss | Om cookies | Pekingguiden.nu - gratis resguide reseguide till Peking i Kina
Läs om Förbjudna staden, Himlens tempel, Himmelska fridens torg, Lamatemplet, Kinesiska muren, Sommarpalatset, Minggravarna och mer i Pekingguiden