Reseguide Peking
1 Start
2 Om Peking
3 Innan du reser
4 Resan
5 Pekingguiden
6 Om oss
 » Hotell i Peking     » Restauranger i Peking     » Attraktioner i Peking     » Shopping i Peking     » Barer och klubbar i Peking    » Reseböcker till Peking
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om Peking
- Pekings stadsdelar
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i kinesiska
- Boka resa till Peking
- Reseguidens startsida
- Hotell i Peking
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Barer och klubbar
- Reseböcker & rese-tidningar

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

 

Sevärdheter i Peking

Förbjudna Staden i Peking (Beijing)
I och runt Peking finns några av världens mest kända sevärdheter!

Kinesiska murenKinesiska muren i Kina

Denna gigantiska och världskända mur sträcker sig över hela norra Kina och byggdes ursprungligen som försvar mot anfallande arméer. Stora delar av muren har under åren förstörts men en bit utanför Peking finns stora delar av muren fortfarande kvar. Hit åker man förslagsvis med buss och kommer vid ankomsten att mötas av en helt makalös syn. Det finns flera olika delar av muren man kan besöka, varav Badaling besöks av flest turister. Cirka 1,5 timmar från Peking ligger populära och trevliga Mutianyu som även har en trevlig bergsbana, medan den mer äventyrslystna kan bege sig till Simatai och vandra till Jinshanling (hit tar det nästan tre timmar med buss). När detta skrivs är Simatai dock stängd för renovering. Muren känns oändligt lång och man kan klättra och promenera runt på den i sin egen takt. Man gör bra i att gå upp i ett vakttorn - utsikten är på de allra flesta ställen helt makalös!

Förbjudna staden

Himmelska fridens torg i PekingFörbjudna staden i Peking är kanske världens största och förnämsta palatskomplex som någonsin byggts. Området är fullkomligt gigantiskt och en riktig upplevelse som vi verkligen, verkligen kan rekommendera alla som besöker Peking. Ursprungligen fick bara medlemmar av den kejserliga familjen vistas på området, men nu är det som tur är fritt fram för alla. Den förbjudna staden består av palatsporten, de kejserliga salarna och innergården. Gå in söderifrån och förbered dig på några timmars fascinerande vandring på området. Om du åker på sommaren - kom ihåg att köpa rejält med vattenflaskor (kan även göras inne på området)!

Himmelska fridens torg och Mao Zedongs mausoleum

Världens största torg omgivet av flera praktfulla kultur- och förvaltningsbyggnader ävensom Mao Zedongs sista viloplats. Kanske mest känt för massakern år 1989, och än idag är området mycket hårt bevakat av militär. För några år sedan satte någon fyr på Maos portträtt varpå den stora skaran av militärer och poliser släckte elden och grep gärningsmannen på under en minut. Kontrollen syns dock inte så mycket för oss turister, men den finns där. Här ligger Folkets stora sal där kongressen samlas, och Nationalmuseum som kan vara värt ett besök. Det mest besökta är emellertid Mao Zedongs mausoleum som vi varmt rekommenderar om inte kön är alldeles olidligt lång, som den tyvärr tenderar att bli under vissa storhelger i bland annat maj och oktober.

Himlens tempel

Detta tempel är med stor sannolikhet Pekings mest kända byggnad. Här offrade kejsarna varje år i samband med vintersolståndet, och faktum är att templet var förbjudet att besöka för vanligt folk under Ming- och Qingdynastierna. Idag lockar templet tusen och åter tusen besökare varje dag och ett besök här räknas av många välkända guideböcker som ett absolut måste när man är i Peking. På området finns bland annat Salen för bön om goda skördar, Det målade kassettaket, Marmorplattformen, Röda trappans väg och Kejserliga himlavalvet - alla arkitekturiska mästerverk. Dessutom finns här tempelparken som uppskattas av de flesta.

Lamatemplet

Lamatemplet är Pekings mest hänförande helgedom tillika det mest kända buddhisttemplet utanför Tibet. Här finns idag c:a 70 munkar, lamor, och dessutom ett par riktigt vackra trum- och klocktorn. Andra vackra sevärdheter på templetområdet är Himmelska Kungarnas Hall, Eviga Harmonins Hall och Bönekvarnen. På templet säljs varken dryck eller mat, så det gäller att ta med sig en vattenflaska om det är varmt ute. Fotografering är förbjuden inuti, men inte utanför och man ser faktiskt rätt mycket utanför templet.

Minggravarna

En gravplats några mil utanför Peking där 13 av 16 kejsare i Mingdynastin ligger begravda. Gravarna är utspridda över ett stort och vackert område omgivna av torn, skulpturer och triumfbågar. Några av gravarna har blivit noggrant restaurerade och lockar idag många besökare, men frågan är om inte Andevägen är mest imponerande. Andevägen är en del av en sju kilometer lång väg till själva gravarna och den kantas av flertalet enorma skulpturer i form av krigare, djur och odjur. Ett måste!

Beihaiparken

Peking har många vackra och trevliga parker, och frågan är om inte Beihaiparken är den allra vackraste? Beihai var i mer än tusen år en kejserlig trädgård vilket kan förklara varför just denna är så oerhört påkostad. Här kan hela familjen njuta av konstgjorda kullar, tempel, paviljonger och mycket mer. Det finns en stor, vacker sjö med små broar som slingrar sig genom parken - perfekt att ta en liten båttur på. Annars kan man bara gå hit för att promenera en sväng som en paus mot det annars hektiska storstadslivet i Peking.

Houhai

Området för dig som vill uppleva "Gamla Peking". Så nära men ändå så totalt avskärmat från den moderna tillvaron på något underligt sätt. Houhai kallas områdena kring Houhai- och Qianhaisjöarna och här kan man antingen promenera eller ta sig runt med riksha (cykeltaxi). Vackra broar, fina små palats och storslagen arkitektur.

Sommarpalatset

Sommarpalatset ligger precis som mycket annat i Peking lite utanför själva stadskärnan. Detta var ursprungligen den kejserliga familjens semesterställe, men är nu ett av Pekings vackraste museer. Arkitekturen är på kejsar-kinesiskt vis storslagen med vackra utsmyckade gångar, välskötta trädgårdar, fina berg och en båt i marmor. Man får inte heller missa De sjutton valvens bro som förbinder södra sjöns ö med den östra stranden. Bron pryds av marmorlejon som var och ett är unikt formgivet.
 

Letar du efter hotell i Peking?

Just nu är det väldigt bra priser på Hotels.com.

» Klicka här!

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2010 | Sitemap | Annonsera | Kontakta oss | Om cookies | Pekingguiden.nu - gratis resguide reseguide till Peking i Kina
Läs om Förbjudna staden, Himlens tempel, Himmelska fridens torg, Lamatemplet, Kinesiska muren, Sommarpalatset, Minggravarna och mer i Pekingguiden